Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

He 111Z Zwilling представлява два съединени бомбардировача от среден клас He 111. Дизайнът е продиктуван от нуждата от самолет способен да тегли тежкия транспортен планер Messerschmitt Me-321. Резултатът е конструкция с два самолетни корпуса, пет двигателя и централно крило с дължина 6.15 м. Тестовете на първите четири произведени са успешни.

Двигателите са 5х Jumo 211F с мощност 1340 к.с. всеки. Резервоарите за гориво са  с капацитет 8570 л. Тези характеристики правят възможно буксирането на планер Messerschmitt Me-321 в продължение на 10 часа с крайцерска скорост. Самолетът се е отличавал също и с голяма живучест - можел е да продължава да лети дори и ако трите средни двигателя излязат от строя. Въпреки петте двигателя мощността се оказва недостатъчна при буксиране на Me-321 и затова са добавяни четири ракетни двигатели - два под крилата и два прикрепени за корпусите.

 

Произвеждани са и във вариант на тежък бомбардировач с радиус на полета 4000 км. и товар от 1800 кг. бомби. Максималният бомбен товар е бил 7200 кг. За увеличаване на мощността на двигателите са добавени турбокомпресори Hirth TK 11.  Въоръжанието е същото като при He 111 H-6, с добавка от едно 20 милиметрово въртящо се оръдие MG 151/20 монтирано в централната секция.

Управлението се извършвало от лявата кабина. Екипажът е бил седемчленен - първи пилот, първи механик, радист и стрелец в левия корпус; втори пилот, втори механик и стрелец в десния. Само първият пилот е имал пълен набор от уреди за управление, а вторият пилот е имал основно уреди за наблюдение.

Общо са произведени 12 броя, от които 4 оцеляват в края на войната.

 

Източници:

militaryfactory.com l worldwartwo.filminspector.com l fhsw.wikia.com

 

Вход

Моят профил

Статистика

View My Stats