Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

К-12, “Жар-птица” е експериментален безопашен, двумоторен самолет доближаващ се до схемата "летящо крило". Разработен е от К. А. Калинин, в търсене на конструкция за свръхскоростен ракетен самолет. Екипажът се бил от трима човека, а въоръжението - две картечници разположени в предна и задна картечни кули и бомбен отсек в тялото на самолета с капацитет 500 кг. бомби. Крилата имат трапецовидна форма и в краищата им има вертикални стабилизатори с шайбовидна форма. Крилата имат стоманена тръбна конструкция, облечена с плат, като предният ръб е обшит с дуралуминий. Имат предкрилки, задкрилки и елерони. Предкрилките са по две от всяка страна - една автоматична в края на крилото и една управляема от вътрешната страна.

Елероните са горно разположени. Корпусът представлява тръбна конструкция облечена с плат, като картечните кули и двигателите имат обшивка от дуралуминий. Има възможност за монтиране допълнително на броня около кабината. Предвиждал се е и цивилен вариант, с капацитет 12 пътника.

Разработката започва още през 1932 г., а през 1934 г. е произведен опитен пилутируем екземпляр в мащаб 1:2, с който са изпълнени над 100 успешни изпитателни полета. Първият пълномащабен летателен образец е провел първия си полет през юли 1936 г. Проведени са 46 изпитателни полета, преди да бъде предаден за държавни изпитания. Междувременно са монтиране по-мощни двегатели М-25 с регулируема стъпка на витлото и сгъваеми колесници с електрозадвижване. След тези подобрения и финални държавни изпитания, през 1938 г. започва серийно производство.

На 1.04.1938 г. главният конструктор Калинин е арестуван по лъжливи обвинения и не след дълго умира в затвора. Наредено е да се прекрати производството и всички произведени до момента компоненти да се разглобят и изпратят на склад. Този склас впоследствие е унищожен по време на бомбардировките през ВСВ.

Размах на крилата, м   20.90
Дължина, м   10.30
Площ на крилото, м2   72.70
Маса, кг празен   3210
Маса, кг полетна   4200
Тип на двигателя   2 ПД М-22
Мощност, к.с.   2 х 480
Максимална скорост , км/ч   228
Крайцерска скорост , км/ч   189
Практическа далечина на полета, км   110
Практически таван, м   7170
Екипаж   3
Въоръжение:   две х 7.62-мм картечници ШКАС

Извадки от протокол на изпитателната комисия

Вход

Моят профил

Статистика

View My Stats