Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Лунь (в превод Блатар) е ударен кораб – екраноплан ракетоносец, единственият построен от осемте планирани по Проект 903. Предназначен е за борба с кораби (главно самолетоносачи) чрез нанасяне на ракетен удар. Благодарение на високата си скорост и ниска забележимост от радари е можел да подхожда към корабитге на разстояние за изстрелване на ракета.
Разработен е през 70-те години в опитен завод „Волга“ (гр. Горки / Нижни Новгород)в ЦКБ СПК Р. Е. Алексеев под ръководството на В.Н. Кирилов. Първият полет се е състоял през 1985 г. Каспийско море. В боен вариант е построен само един. Втори е започнат като спасителен кораб, но поради разпада на СССР не е довършен.
Конструкцията е моноплан с трапецовидно крило и Т-образна опашка с вертикални кормила.
Задвижва се от осем двигателя НК-87 с мощност 13000 кг. всеки, разположени по четири вляво и вдясно непосредствено зад кабината. Способен е бил да развива 500 км./час, скорост превишаваща многократно скоростта на корабите. Имал е също така добра мореходност подволяваща излитане и кацане при вълнение от 5 – 6 бала.
Въоръжението се е състояло от шест пускови установки за свръхзвукови противокорабни ракети ЗМ-80 „Москит“, които за времето си са нямали аналог. Те са разположени в контейнери в горната част на корпуса под ъгъл към хоризонта.
Корпусът е разделен на 10 водонепроницаеми отсека и три палуби използвани за разполагане на оборудването и на ракетния персонал.
През 1987 г. започват конструкторските изпитания, а през 1989 – заводските. През 1990 е предаден за опитна експлоатация която завършва през 1991, но поради разпада на СССР производство така и не започва.
През 2011 година е взето решение от ръководството на руската армия да се преустановят всякакви разработки свързани с екраноплани, а останалите от предишни разработки екземпляри да се утилизират.

Технически данни

Дължина 73.8 м.
Височина 19.2 м.
Размах на крилата 44 м.
Площ на крилата 550 м2
Екипаж 10
Полетно тегло 380 т.
Полезен товар 137 т.
Максимална скорост 500км/ч
Височина на полета в екранен режим 1 - 5 м.
Далечина на полета 2000 км.
Мореходност  5 - 6 бала

Видео

Экраноплан "Лунь" проект 903 единственный в мире

Ударный экраноплан "Лунь"

Галерия Лунь

Източници

Экраноплан "Лунь" проект 903

Wikipedia

Бастион Карпенко

Вход

Моят профил

Статистика

View My Stats