Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Харьковчанка е арктически вседеход с проектно име Изделие 404С, създаден през 1958 г. в Харковския Завод за Тежко Машиностроене Малышев. Базиран е на артилерийски влекач, който от своя страна е базиран на шасито на танк Т-54. Веригите са с ширина 1 м. Дизеловият двигател е форсиран и снабден с компресор, при което достига мощност от 995 к.с. Купето е с площ от 28 кв.м. а стените са направени от 8 слоя синтетична вата с алуминиева обшивка.

Разполага с място за спане на 6-8 човека, а също така с тоалетна, мивка, каюткомпания и опростена кухня. Има също радиостанция, и сферичен наблюдателен купол. Конструиран е така че основните агрегати да могат да се ремонтират отвътре, без да се излиза. Предвиден е за работа при температури до под -70°. Електрозахранването е с два генератора с обща мощност 13 kW.

През 1959 година колона от вседеходи извършва уникален преход. На 10 януари колона от три Харковчанки се насочва от станция Мирний към станция Комсомолска и от там към Южния полюс. Маршрутът е с дължина 2700 км. Всеки вседеход е теглил по две шейни, натоварени с всичко необходимо за похода и най-вече гориво.

След преход от 875 км. достигат станция Комсомолска, където остават за да прекарат най-суровата част от зимата. Тази първа част от маршрута е взета за около 15 дни при средна скорост 56 км. / ден.

В последствие разработен модифицилан вариант - Харьковчанка - 2, чиято шофьорска кабина и двигател са разположени извън жилищния отсек.

 Технически данни

Година на производство  1958 -
Произведени бройки  
Дължина 8500мм.
Ширина 3500 мм.
Височина 4000 мм.
Ширина на веригата 1 м.
Двигател мощност 995 к.с.
Гориво  дизел
Задвижване  
Скоростна кутия  
Тегло 35 т.
Максимална скорост 30 км./ч.
Максимален преодоляем наклон 30°
Обхват без дозареждане 1500 км.

Галерия

Източници:

Война и Мир l Wikipedia l southpolestation.com

Вход

Моят профил

Статистика

View My Stats