Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

В началото на 50-те години в СССР е здадено начало на програма за усвояване на пустинните райони. Във връзка с това започва разработката на компактният автомобил с висока проходимост ГАЗ-М73 и на по-големият ГАЗ-М72 от колектив под ръководството на Георгий Моисеевич Вассерман, който по това време е бил водещ специалист в областта на задвижвания 4х4.
През 1955 г. са завършени два образеца предназначени за изпитания: единият с двуместно купе и закрито багажно отделение разположено зад него, а другият с  отворена багажна част (пикап). Конструкцията е била базирана на рама, а окачването е зависимо, на ресори.  Двигателят е от Москвич 402 - 1.2 литра, 35 к.с., с долно разположени клапани и 3-степенна скоростна кутия. Раздатъчната кутия е разработена специално за този модел, има 2 степени с предавателни числа 1.15 и 2.68.
Вседеходът е с дължина 3.43 м., междуосие 2 м. и тегло 1070 кг. Компактните размери се спомагали за добрата проходимост и пъргавост.
За съжаление така и не започва серийно производство, поради бюрократични спънки, а също и поради липса на свободни производствени мощности.
Впоследствие обаче прототипът и цялата документация са предадени н завод МЗМА (по-късно става АЗЛК), който използва идеи и агрегати при създаването на вседехода Москвич 410.

Технически данни

Година на производство 1955 г.
Произведени броя 2
Дължина  3430 мм.
Ширина  
Височина  
Клиренс  
Междуосие  2000 мм.
Следа задна  
Следа предна  
Вид задвижване  4х4
Скоростна кутия  3-степенна
Тегло  1070 кг.
Ускорение 0 - 100 км/ч  
Максимална скорост  

Галерия ГАЗ-М73

Източници

autoretro.comoffroadmaster.com l autoussr.com l fresher.ru

Вход

Моят профил

Статистика

View My Stats