Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

"Старт" е микробус, произвеждан в СССР в периода 1964 - 1970 г. Купето е от стъклопласти, а двигателят, окачването и пр. - от ГАЗ-21 (старата Волга с еленчето). Разработен е през 1963 г. от Северодонецката авторемонтна база с помощта на Северодонецкото производствено объединение "Стеклопластик". Произведени са около 130 - 150 микробуса (точният брой не е известен).

Първоначално е изработен макет в мащаб 1:10, дело на художника - дизайнер Ю.И. Андрос. След като дизайнът е съгласуван с творческият колектив и областното ръководство на партията, се пристъпва към изработване на гипсов макет в реален размер. В последствие върху този макет е изработена контраформата ползвана за отливане на купето. 

Двигателят е разположен в средата на купето между седалките и капакът му е оформен като масичка.

Първоначално оценките са много позитивни, но в процеса на експлоатация, а също и при държавните изпитания се проявяват редица недостатъци - висок разход на гориво (свързан с лошата аеродинамика), недостатъчна здравина на купето и на окачването на вратите, недостъпен за обслужване двигател, висока крайна цена (поради необходимостта купето да се изработва изцяло ръчно).

Към края на 60-те частите от ГАЗ-21 предоставени за пърите серии привършват и не се отпускат други. Това слага окончателно край на производството.

Произведените микробуси са се ползвали като маршрутни таксита, от милицията, едно става служебна кола на първия секретар на ЦК на КП на Украйна, репортерска кола и др.

До днес са оцелели само 4 екземпляра, един от които собственост на Мосфилм е използван при снимките на "Кавказка пленница"

Галерия

Източници

ru.wikipedia.org l novostey.net l sed.lg.ua l opoccuu.com

Вход

Моят профил

Статистика

View My Stats