Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

СМЗ С1Л е триколесен автомобил създаден като инвалиден автомобил в помощ на ветераните от Втората Световна Война. Първият модел е създаден през 1951 г. в Серпуховския мотоциклетен завод, а година по-късно са построени и първите два предсерийни образеца. Серийното производство започва в края на 1952 г. Една от основните цели е била колата да бъде с ниска себестойност, което води до една доста опростена конструкция.

Колата се задвижва от едноцилиндров, карбуратурен, двутактов мотоциклетен двигател Москва М1А, с обем 123 куб. см. и мощност 4 к.с. Запалването става с кик-стартер.

Скоростната кутия е тристепенна със задна скорост, като задвижващи са задните колела. Купето е направено от заварена тръбна рама и листове ламарина, като кабината е покрита със сгъваем брезент. Брезентови са и вратите. Предното окачване се състои от вилка с две пружини и един фрикционен амортисъор. Задното окачване е независимо с напречни носачи. Всяко колело има пружина и фрикционен амортисъор. Колата разполага с две спирачки - основна и за паркиране, като и двете са ръчни. Основната задейства накладките на барабанните спирачки на задните колела с помощта на щанги, а тази за паркиране ги задвижва с въже. Отпред има един централно разположен фар, заради който получава прякора "Циклоп". Гумите са с размер 4.50 х 9".

Колата е доста мудна, поради ниската мощност на двигателя и не е можела да преодолява осезаеми наклони. Ог 1957 г. се монтира двигател с обем 346 куб. см. и мощност от 7.5 к.с.

Технически данни

Година на производство  1952 - 1958 г.
Произведени броя  19 000
Дължина  2650 мм.
Ширина  1388 мм.
Височина  1330 мм.
Междуосие  1600 мм.
Вид задвижване  3х2
Скоростна кутия  3-степенна
Тегло  275 кг.
Радиус на завиване  6 м.
Ускорение 0 - 30 км/ч  няма данни
Максимална скорост  30 км/ч.
Максимална мощност  4 к.с.
Обем на резервоара  няма данни

Вход

Моят профил

Статистика

View My Stats