Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

ВНИИТЭ-ПТ е съкращение на "Всесоюзного научно-исследовательского института технической эстетики Перспективное Такси". През 50-те години се налага мнението че е необходим специално конструиран автомобил и през 1962 г. е издадено постановление за създаване на специално такси. Произведено е в един екземпляр, който е работил в продължение на месец като такси в Москва, преминал е успешно изпитанията и е бил препоръчан за производство на опитна серия в ЕрАЗ (Еревански Автомобилен Завод). Поради ведомствени неуредици това никога не се случва.

 

Единственият ексемпляр се е съхранявал дълго време в 19-ти таксиметров гараж в Москва. Понастоящем е изложен в Държавния Военно - Исторически Музей в с. Ивановское, Московска област. Автори на дизайна са Ю. А. Долматовски, А. С. Ольшанецкий и А. Б. Черняев.

Колата е имала странична плъзгаща се врата, разположена отдясно по посока на движение. Купето има стоманена рамка, а панелите са от стъклопласти. Приложени са доста авангардни за времето си решения: това е първата съветска кола с електрически вентилатор в системата за охлаждане на двигателя (тъй като радиаторът е отпред), покрити с капаци светлини, черни колонки и рамки на прозорците и др.

Задвижването е на базата на двигател и скоростна кутия от Москвич 408 (1358 см3, 50 к.с.), поставен отзад напречно на купето. С този двигател колата развивала до 100 км/ч, което се е считало за достатъчно за градски условия.

Пътниците влизат през широка (740 мм.) плъзгаща врата с електрозадвижване и дистанционно отваряне от водача;. Пътническият салон е отделен от кабината на водача, доста просторен и разполага с четири места.

Водачът има отделна обикновена врата. Седалката му е разположена почти централно, леко вляво.Интересна особеност е, че педалите за управление (от висящ вид) са се регулирали по разстояние спряво шофьорската седалка.

Технически данни

Година на производство 1964 г.
Произведени броя 1
Дължина 4230 мм.
Ширина 1780 мм.
Височина 1625 мм.
Клиренс 178 мм.
Междуосие 1900 мм.
Следа задна 1400 мм.
Следа предна 1400 мм.
Вид задвижване  4х2
Скоростна кутия  4-степенна, мех.
 Тегло  1215 кг.
 Ускорение 0 - 100 км/ч  29 с.
 Максимална скорост  105 км/ч

Галерия ВНИИТЭ ПТ - експериментално такси

Източници

Cardesign.ru l Carstyling.ru l auto.ru.msn.com l ru.wikipedia.org

Вход

Моят профил

Статистика

View My Stats