Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Hafner Rotabuggy е британско експериментално превозно средство, представляващо комбинация от джип Willys MB и т. нар. роторно хвърчило (rotor kite). Целта е била да се осигури лесен и нескъп начин за теглене и спускане на джипове от самолет. Rotor kite преставлява безмоторен пропелер, който благодарение на авторотацията може да се спуска контролирано.

Hafner Rotabuggy  е проектирано от Раул Хафнер (Raoul Hafner) - австрийски инженер емигрирал във Великобритания. Проектът се базира на предишна негова разработка - Роташут (Rotachute) - роторно хвърчило за един човек, целящо да се използва вместо десантния парашут.

Прототипът е построен през 1942 г. от фирмата R. Malcolm Ltd в град White Waltham, графство Бъркшър.  Изработен е по задание на Министерството на въздухоплаването на Великобритания.

Предварителни тестове установяват, че благодарение на здравата си конструкция Willys MB може да падне от височина до 2.35 м. без това да причини повреди. Това улеснява задачата, тъй като осигуряването на изцяло меко кацане не е нужно.

Конструкцията се състои от витло с диаметър 12.4 м., обтекател и вертикални стабилизатори без кормила. Екипажът се е състоял от двама души - шофьор на джипа и пилот на хвърчилото.

Първият опит за излитане се е състоял на 16.11.1943 г., но е бил неуспешен, тъй като камионът използван за теглене, не успял да развие достатъчна скорост за да може Rotabuggy да се отдели от земята. Следващият опит е на 27.11.1943 г., при който за теглене е използван по-мощен автомобил (Бентли с турбокомпресор). Този опит завършва успешно - Rotabuggy излита и развива скорост при теглене 72 км/ч.

При следващите тестове тегленето се извършва от самолет и се развиват скорости от порядъка на 105 - 112 км/ч. Въпреки че резултатите са положителни, така и не се пристъпва към производство, тъй като в това време се появяват големи планери, които можели да доставят голямо количество оборудване (вкл. джипове) до целта.

Има един запазен екземпляр в музея на британското военно въздухоплаване (Museum of Army Flying) в  Middle Wallop, графство Хемпшър.

 

Видео

Hafner Rotabuggy video

Вход

Моят профил

Статистика

View My Stats