Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Мостът Моисей (Moses Bridge) се намира в югозападна Холандия и води до укреплението Fort De Roovere, част от отбранителната линия West Brabant Water Line, представляваща серия от подобни укрепления. Построено е през XVII в. и е използвано до XIX в, когато е изоставено. Укреплението е заобиколено от защитен воден ров, през който е построен мостът.

При реставрирането на укреплението през 2010 г., е търсено решение за преминаване на водния ров, без това да компрометира визуално оригиналното предназначение на рова. Така се стига до построяването на мост, който всъщност е сух канал под нивото на водата и не се вижда, освен от близко разстояние. Кръстен е на Моисей, който според библейската легенда с божия намеса е разделил Червено море, за да могат евреите да преминат безопасно на път към Обетованата земя.

Мостът е направен от импрегнирано водонепропускливо дърво и следва освен нивото на водата, също и формата на терена - склонът на укреплението. Нивото на водата в рова се регулира постоянно с бентове и аварийна помпа, за да не се наводни мостът.

Вход

Моят профил

Статистика

View My Stats